Antreprenoriatul spiritual. Afacerea care nu-i afacere, ci o arta…martiala

Antreprenoriatul spiritual. Afacerea care nu-i afacere, ci o arta…martiala

Un antreprenor de succes poate veni din orice mediu. Mai mult decat atat, poate demonstra si ca o afacere poate fi o combinatie interesanta de financiar si spiritual. Nu vorbim despre o afacere obisnuita aici, ci despre un “dojo”. O sala in care se practica arte martiale, in acest caz, Aikido. Este un altfel de antreprenoriat, unul care iti dezvolta gandirea ca lider in afaceri. Daca pentru partea financiara din business trebuie sa te bati, pentru cea spirituala, pacea este cea care iti asigura succesul. Paula Alexandrescu, a inceput afacerile, dupa ce a iesit din presa. Mai intai s-a apucat de PR si apoi si-a deschis si propriul dojo. Daca inca nu are centura neagra in Aikido, pe cea in business si-a castigat-o deja!

Ce inseamna sa incepi un astfel de business in Romania, atat din punct de vedere financiar, cat si sportiv?

Prima data, mi-a venit in minte sa deschid un dojo, in urma cu un an si jumatate, insa, toamna trecuta, am deschis impreuna cu o prietena, si ea tot fosta jurnalista, Roxana Grosu, o mica agentie de PR si comunicare – Princeps PR. Agentia ma solicita, de cele mai multe ori, mai mult decat o zi lumina, insa pentru ca am vrut sa oferim servicii nu doar bune, ci de care sa fim mandre, am decis sa mai astept cu deschiderea dojo-ului.

In prezent, pentru ca agentia are o activitate echilibrata (dupa fix un an de la lansare) si deja oamenii ne cauta pentru serviciile oferite, de o saptamana si jumatate, am deschis Mirai Dojo Aikido Aikikai. Mirai, in traducere, din limba japoneza, inseamna viitor. Oricine este interesat ne poate gasi atat pe Facebook – https://www.facebook.com/miraidojo.ro/ , cat si pe site-ul Dojo-ului – https://miraidojo.ro

Cand vorbim despre a fi conducator, sef de dojo (dojocho) vorbim de fapt despre antreprenoriat si de o investitie, care are doua dimensiuni: una financiara si o alta spirituala.

Ce vreau sa spun? Trebuie sa investesti, in primul rand, in chiria salii, apoi in echipamente de tip: saltele (pentru tatami, adica spatiul de antrenament), gi-ul fiind echipamentul specific Aikido-ului, artelor martiale, cunoscut sub numele comun de kimono, in site, in vedere promovarii, afise, flyere si grafica pentru toate acestea, dar si pentru deplasari in tara sau strainatate la stagii de pregatire, unde trebuie sa platesti taxa de participare, drum, cazare, masa, etc.

Ca si costuri, mai precis investitia initiala se ridica la 3.000 de lei –  chiria pe 3 luni a salii, pe care, la inceput pana iti faci grupa de elevi o platesti de la tine din buzunar. Inca vreo 2.000 de euro, de data asta pentru circa 40 mp de tatami, saltele si cam 200 de euro o hakkama de calitate medie.

Desigur, stagiile nu sunt obligatorii, insa Aikido nu se poate invata din carti, casete video sau youtube.com, ci trebuie practicat pe tatami, cu partener, sub indurmarea unui sensei sau instructor.

Din fericire, Fundatia Romana de Aikido Aikikai (FRAA), din care si eu si dojo-ul meu facem parte, a reusit, deja, de mai multi ani sa aduca, in Romania, atat maestri japonezi, cat si europeni recunoscuti la nivel mondial, precum Masatake Fujita sensei (profesorul profesorilor nostri si personalitate remarcanta, pentru ca a detinut functia de secretar personal al fondatorului Aikido O’Sensei Morihei Ueshiba), Yukimitsu Kobayashi sensei, Motohiro Fukakusa sensei, Hiroshi Ikeda sensei, Christian Tissier sensei, Wilko Vriesman sensei. Ceea ce inseamna ca poti invata Aikido la standardele cele mai inalte, in Romania.

Cea de-a doua dimensiune a investitiei, cea spirituala are si ea mai multe fatete fiind necesare vointa, perseverenta, munca asidua si neincetata, etc.Trebuie sa ai un spirit sau, haideti sa folosim un cuvant mai putin pretentios, un caracter puternic. Trec ceva ani buni pana cand „amortizezi investitia”. Numai pana ajungi sa strangi lunar suma necesara pentru chiria salii, sa platesti ratele creditului pentru saltele si/sau echipamente, trec cativa ani buni de munca, cu tine si cu cei care vin in dojo-ul tau. Si asta daca ai noroc, pentru ca  pot fi si situatii in care nu reusesti sa strangi oameni si trebuie sa inchizi dojo-ul.

Un sensei si un antreprenor feminin, intr-o lume a barbatilor. Cum se impaca cele doua?

Sa nu ne ascundem dupa deget, traim intr-o lume a barbatilor. Un domn proprietar de sala m-a refuzat, nu m-a lasat sa deschid dojo-ul in spatiul pe care dumnealui il punea la dispozitia instructorilor de arte martiale spre inchiriere, din simplul motiv ca sunt femeie. Daca m-as fi suparat din cauza aceasta, nu numai ca poate as fi intarziat procesul de deschidere al dojo-ului, dar ar fi fost ca si cand te-ai fi suparat pe apa pentru ca este uda. In acest mod functioneaza lumea aceasta, nu ma pot supara dintr-atat sau sa renunt! Trebuie sa faci ce se poate mai bun, mai bine din ce ai, atat cat este!

La fel a fost si in business, in agentie am castigat multe negocieri pentru ca am reusit sa nu ma pierd cu firea in fata oamenilor de afaceri barbati care, unii (accentuez unii, pentru ca eu nu judec oamenii la gramada!!!) dintre ei cauta sa te intimideze, cand te vad ca esti reprezentanta „sexului slab”. Eu vreau sa construiesc un dojo, adica sa dau societatii oamenii cu un anumit mod de gandire si anumite trasaturi de caracter precum moralitate, sinceritate, loialitate, perseverenta, harnicie si lista atributelor ar putea continua. Imi place sa cred ca generatiile de practicanti care vor veni in dojo-ul meu vor fi „afacerea mea de succes”.


Ce reprezinta Aikido ca arta martiala si de ce ar veni romanii sa practice asa ceva? 

Aikido este un intreg sistem de miscari, dar sa zicem acum, ca exercitiu pentru corp aduce aceleasi beneficii pe care deja stim ca le aduce sportul, in general, si aici ma refer la sanatate. De cand am inceput sa practic nu-mi amintesc sa mai fi fost vreodata atat de bolnava, cum mi se intampla deseori, inainte sa devin aikidoka (practicat de Aikido).

Aikido nu este un sport, ci o arta martiala japoneza pura, autentica, insa neolimpica si necompetitionala. Este creatia lui O’Sensei Morihei Ueshiba (O’Sensei inseamna Marele Profesor).

Care ar fi diferenta? Simplu (si complicat in acelasi timp)! Din sport faci performanta, competitie, cariera, si de cele mai multe ori, poti practica numai pana la o anumita varsta. Aikido, pe langa componenta fizica, in care inveti tehnici, are o puternica componenta spirituala, filozofica, care, in timp, il face pe practicant sa adopte principiile si in viata de zi cu zi.

Ca sa raspund la a doua parte a intrebarii am sa va mai povestesc ceva despre mine.

Cand lucram la un cotidian online, traiam „frumosul” vis corporatist, eram femeia tipica de cariera, munca si iar munca. In timpul liceului si al facultatii am mai incercat cate ceva precum yoga, karate, dar in nimic nu m-am regasit. Intamplator, dupa ce am vazut un afis pe un stalp, pe strada am ajuns la un prim antrenament de Aikido. Am stiut din prima ca era ceea ce cautam de atatia ani. Imi place, ma face fericita! Cand sunt pe tatami, fie ca practic sau mai nou predau, mintea mea se goleste de orice gand si imi gasesc linistea, ma simt libera de orice! In plan social, la locul de munca mai intai, am observat ca aveam mai multa energie, eram mai productiva, iar dupa patru ani de practica am decis sa deschid agentia de PR si comunicare cu o prietena.

Prin Aikido m-am descoperit si am inceput sa construiesc, cu adevarat, lucruri care conteaza. Imi place sa spun ca Aikido este arta care modeleaza destine si, in cazul meu, asa a fost. Daca nu incepeam sa practic, nu as fi avut curajul sa incep un business, mai ales pe timp de criza si as fi ramas un vesnic angajat frustrat. Nu este un lucru rau sa fii angajat, daca esti fericit si multumit cu ce faci, dar pentru mine ar fi fost, pentru ca nu era menirea mea!

Daca as vrea sa incep sa practic aceasta arta martiala ce ar trebui sa stiu, ce costuri implica pentru mine ca practicant?

Asta este partea cea mai buna. Cred ca daca incepi sa practici Aikido si te tii de antrenamente, inchei deal-ul vietii tale! La inceput trebuie sa investesti intr-un keiko gi (kimonul de practica alb) si sa dai la dojo, pentru chiria salii, o donatie lunara de circa 100  de lei, in Capitala. La dojo-urile din provincie donatia este si mai mica. Apoi, daca vii la un stagiu national, dar doar daca vrei si faci un efort ca sa aprofundezi ceea ce inveti la dojo te mai costa cateva sute de lei, un seminar de un weekend.

Trebuie sa mai stii ca poti avea orice varsta, poti fi barbat sau femeie, copil sau adult (la dojo-ul unde sunt elev, pentru ca mereu trebuie sa fii elevul cuiva, am colegi pornind de la 7 la 70 de ani!!!), slab sau gras, urat sau frumos si ca singura competitie este cu tine insuti, sa fii sau macar sa incerci sa fii putin mai bun decat antrenamentul precedent, in fiecare zi putin mai bun decat ieri. In linii mari, aceasta ar fi filosofia Aikido.

Aikido este bun pentru copii, pentru ca ii formeaza ca oameni, formeaza caractere puternice, ii disciplineaza, si-i face mai respectuosi si responsabili. Pentru femei, pentru ca nu se bazeaza pe forta bruta fizica, ci pe cea a partenerului, a atacatorului intr-o situatie reala. Inveti sa intorci atacul impotriva sa. Este de folos pentru oamenii de succes pentru ca te tine cu picioarele pe pamant, te invata sa fii umil si sa te autodepasesti, pentru ca este usor sa ajungi in top, dar este greu sa ramai acolo.

Aikido este un stil de viata, care se reflecta in tot ceea ce faci. Iti face viata mai buna, mai frumoasa, iar acest lucru nu ti-l aduce decat practica, altfel poti fii multimiliardar…..

Daca as fi director de multinationala sau chiar si o companie mai mica cu cateva zeci sau sute de angajati, le-as pune la dispozitie de 3 ori pe saptamana cate o ora, in timpul programului sau dupa, posibilitatea de a practica aceasta arta martiala. Pentru un tonus fizic si energetic bun, pentru mai multa incredere in sine, pentru o viata mai buna, iar cine are o viata mai buna, sigur devine si la munca mai productiv!

De cele mai multe ori, dupa antrenamente, desi inainte de acestea sunt foarte obosita din agentie, nu pot adormi pana la 3-4 dimineata.

Cate dojo-uri sunt in Bucuresti pe care, pe langa al tau, mi l-ai recomanda?

Dojo-ul meu este al saselea dojo bucurestean al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai (FRAA) si din ce stiu urmeaza sa se deschida al saptelea. Pe site-ul FRAA www.aikikai.ro, la sectiunea dojo, gasiti harta Romaniei si acolo daca faceti click pe fiecare judet, puteti gasi dojo-urile afiliate Fundatiei.

Dincolo de calitatile de manager pe care trebuie sa le ai pentru a administra un dojo vorbim despre o arta. Avem cu ce ne lauda la acest capitol?

O, da! Avem dojo-uri in foarte multe judete din tara si aproximativ 3.000 de membri ai Fundatiei Romane de Aikido Aikikai, la nivel national. Avem sensei cu 5 Dan si 4 Dan. Grade pentru care ai nevoie de aproximativ 15-20 de ani de practica intensa. Acesti oameni traiesc pe tatami si nu dau semne de oboseala sau ca ar dori sa inceteze sa practice si sa predea pana la finalul vietii.

Sunt oameni, care s-au antrenat in conditii foarte grele, dar care au construit pentru a le oferi elevilor lor ceea ce ei nu au avut. Oameni care au inteles ca pentru ca o societate sa prospere este nevoie de oameni care sa investeasca in oameni, sa formeze si sa indrepte, prin practica, personalitatea fiecarui aikidoka si sa-i determine, prin exemplul personal, sa „investeasca” mai departe in semenii lor.

Fiecare sensei a construit un dojo, o comunitate. Personal, mai ales de o saptamana si jumatate, ii admir si mai mult pe fiecare, in parte, iar pentru presedintele Fundatiei, Dorin Marchis sensei, 5 Dan Aikido Aikikai, nu cred ca putem avea altceva decat cuvinte de lauda pentru ca datorita lui avem la Cluj, unde este sediul Fundatiei, Musubi Dojo construit dupa tipicul japonez si standardele cele mai inalte.

Recunosc ca, daca as castiga vreodata la loto, i-as cere planul cladirii, pentru a construi si in Bucuresti una la fel. Fundatia Romana de Aikido Aikikai are recunoasterea Aikikai Honbu Dojo din Tokyo, Japonia, patronat de Fundatia Aikikai Japonia.