Este o artă marțială japoneză, relativ modernă (~1920) creație a lui O’Sensei (Marele Profesor) Morihei Ueshiba.
AI= armonie
KI= energie
DO= Cale (în sensul de Cale spirituală)
Aikido este o artă marțială care NU are competiții, aceasta fiind și dorința lui O’Sensei, Fondatorul Aikido.
Tradus mot a mot Aikido înseamnă Calea Energiilor Armonizate. Aikido mai este supranumită și ARTA PĂCII (după volumul omonim cu învățăturile lui O’Sensei) sau CALEA ARMONIEI.
1883 Decembrie 14, Morihei Ueshiba se naste in Tanabe, Kishu (Prefectura Wakayama). Tata, Yoroku Ueshiba, Mama, Yuki Itokawa
1890 Merge la secta Budista Shingon, templul (Jizodera) pentru a studia invataturile Confucianiste si Budiste.
1897 Incepe scoala gimnaziala in Tanabe, Prefectura Wakayama
1899? Paraseste scoala gimnaziala din Tanabe, Prefectura Wakayama, si se indreapta catre Institutul Yoshida Abacus.
1900? Anul absolvirii Institutul Yoshida Abacus, apoi se angajeaza la biroul de taxe Tanabe, ca evaluator al valorii terenurilor.
1902 Demisioneaza din cadrul biroului de taxe si incepand cu luna septembrie se muta la Tokyo pentru a deschide un magazin de papetarie. Studiaza Tenjin Shin’yo-ryu Jujutsu si Kenjutsu. Se casatoreste cu Hatsu Itokawa (n. 1881) din Tanabe.
1903 Se inroleaza in Regimentul de Infanterie 37 (Divizia 4) in Osaka.
1904 Participa ca caporal pe front in razboiul Ruso-Japonez. Se intoarce cu gradul de sergent. In aceasta perioada frecventeaza dojo-ul lui Masakatsu Nakai in Sakai (Yagyu-ryu jujutsu).
1907 Indeplineste stagiul militar in armata Japoneza, apoi se reintoarce in Tanabe. Studiaza Kodokan judo cu Kiyoichi Takagi.
1910 Viziteaza rapid insula Hokkaido. Se naste prima sa fiica (Matsuko).
1912 Devine liderul grupului Kishu, alcatuit din cinci zeci si patru de gospodarii (80+ persoane). In martie parasesc Tanabe pentru insula Hokkaido. Se opresc in Shirataki, langa satul Yobetsu, pentru a creea o comunitate de fermieri.
1915 Il intalneste pe Sokaku Takeda (Daito-ryu jujitsu) la hanul Hisada in Engaru.
1917 Mai 23 comunitatea creeata la Shirataki este distrusa complet de foc. Primul fiu, Takemori, se naste in Iulie.
1918 In perioada iunie 1918 – iulie 1919 este ales consilier municipal in satul Kamiyubetsu.
1919 Paraseste insula Hokkaido in decembrie, face transferul pamantului si altor propietati catre Sokaku Takeda. In Ayabe, Prefectura Kyoto il intalneste pe Onisaburo Deguchi adept al religiei Oomoto.
1920 Ianuarie 2, la varsta de 76 ani, tatal (Yoroku) decedeaza. Impreuna cu familia se relocheaza in Ayabe. Construieste dojo-ul “Ueshiba Juku”. In august se naste al doilea fiu, Kuniharu. Fiul cel mare, Takemori, decedeaza in august la varsta de 3 ani. Al doilea fiu, Kuniharu, decedeaza in septembrie.
1921 Februarie 11, autoritarile se opun religiei Oomote, Onisaburo si alte persoane sunt arestate. Se naste in iunie al treilea fiu (Kisshomaru, Koetsu numele de nastere).
1922 Mama, Yuki, decedeaza. Sokaku Takeda viziteaza Ayabe impreuna cu familia, ramanand din aproximativ aprilie 28 pana pe 15 septembrie. Primeste certificatul “Kyoji dairi” de la Takeda (in septembrie). Principiile artei martiale a lui Ueshiba, devin cunoscute ca Ueshiba-ryu aiki-bujutsu.
1924 Impreuna cu Onisaburo, paraseste in secret Ayabe pe 13 februarie, pentru a creea in Mongolia o comunitate utopica. Grupul condus de Onisaburo Deguchi, este capturat de armata Chineza si Ueshiba este retinut ca prizonier, cu motivul de complotare impotriva guvernului. Este eliberat in scurt timp dupa interventia consulatului Japonez. Ueshiba se intoarce si preda la Academia Ueshiba, in acelasi timp lucreaza la ferma Tennodaira. Devine fascinat de sojutsu. Ueshiba reflecta asupra experientelor din episodul Mongolia. Realizeaza ca a putut vedea sclipiri de lumina, care indicau traiectoria gloantelor “could see flashes of light indicating the path of oncoming bullets“.
Incepand de acum, fregvent, va raporta situatii in care simte manifestatia unei forte spirituale.
1925 Primavara, Ueshiba este provocat de un tanar ofiter maritim, maestru in Kendo. Reuseste sa il infranga fara a se lupta deoarece a putut simti directia atacului, inainte ca tanarul ofiter sa poata lovi. Imediat dupa aceasta intamplare, experimenteaza “O pace completa a trupului si spiritului “- “a complete serenity of body and spirit”. Acesta este momentul, cand Ueshiba a schimbat numele artei sale in Aiki-budo.
1925 Sustine o demonstratie la Tokyo pentru fostul Prim-Ministru Gombei Yamamoto.
1926 In primavara, Ueshiba este invitat la Tokyo de catre Amiralul Takeshita, unde preda la Curtea Imperiala si Casa Imperiala a Ministrilor. In vara, Ueshiba se reintoarce la Ayabe.
1927 Se muta impreuna cu familia la Tokyo. Infiinteaza un dojo temporar in sala de biliard a vilei Shimazu in Shiba.
1928 Se muta la Shiba, Tsunamachi, unde deschide un dojo temporar.
1929 Isi aduce familia la Shiba, unde un nou dojo temporar este infiintat.
1930 Se muta la Shimo-Ochiai in Mejirodai. In octombrie, Jigoro Kano observa demonstratia lui Ueshiba in Mejiro Dojo, si trimite cativa studenti de la Kodokan, printre care Minoru Mochizuki si Jiro Takeda. Ueshiba este vizitat de Primarul Makoto Miura, care este sceptic in ceea ce il priveste pe Ueshiba. Miura este impresionat, iar la cererea lui, Ueshiba deviine instructor la Academia Militara Toyama.
1931 Aiki-budo dojo este inaugurat ca Kobukan dojo in Ushigome, Wakamatsu-cho. Devine cunoscut ca “hell dojo” “dojo-ul iadului” datorita antrenamentelor foarte intense.
1932 Budo Sen’yokai (Societatea pentru promovarea artelor martiale) este creeata.
1933 Ueshiba devine presedintele Budo Sen’yokai. Este publicat manualul tehnic “Budo Renshu“. Takeda Dojo este creeat in Hyogo Prefecture.
1935 Un film documentar despre Aikido Budo este filmat in Osaka. Acesta este singurul film din periada pre-razboi, despre Morihei Ueshiba.
1939 Este invitat sa predea in Manchuria.
1940 Aiki-budo intra in curicula oficiala a academiei de politie.
1941 Aiki-budo este asimilat in Butokukai (unitate guvernamentala care uneste toate artele martiale sub o singura organizatie). Numele AIKIDO se foloseste pentru prima data.
1942 Numele “Aikido” devine oficial si este inregistrat la Ministerul Educatiei. Ueshiba se muta la Iwama, prefectura Ibaraki. Kisshomaru Ueshiba devine Directorul Kobukai Foundation.
1943 Altarul Aiki este construit in Iwama.
1945 Fundatia Kobukai isi inceteaza activitatea din cauza interzicerii artelor martiale post-razboi. Dojo-ul de la Iwama este finalizat.
1948 Hombu Dojo, se muta la Iwama, un birou este deschis la Tokyo. Kisshomaru Ueshiba devine directorul Fundatiei Aikikai.
1949 Sesiunile de practica reincep la dojo-ul din Tokyo
1954 Hombu Dojo se muta inapoi la Tokyo, si se redenumeste in “Aikikai Foundation: The Hombu Dojo of Aikido”
1955 Calatoreste la Osaka pentru cateva saptamani, pentru a preda in dojo-ul lui Bansen Tanaka.
1956 Ambasadori straini sunt invitati la o demonstratie publica.
1958 Documentarul de televiziune american, “Rendezvous with Adventure“, este filmat .
1960 Primeste Medalia de Onoare de la Imparatul Hirohito si guvernul Japonez.
1961 Este invitat in Hawaii, de catre Hawaii Aikikai. Un documentar TV este facut de NHK .
All-Japan Student Aikido Federation se formeaza, avandu-l presedinte pe Ueshiba.
1963 All-Japan Aikido Demonstration (Octombrie) are loc prima data.
1964 Primeste “ Order of the Rising Sun, 4th Class“, ca fondator al Aikido.
1967 Martie 14, constructia noului Hombu Dojo incepe.
1968 Ianuarie 12, constructia noului Hombu Dojo se finalizeaza.
1969 Ueshiba sustine ultima demonstratie, pe 15 Ianuarie in cadrul Kagami Biraki. Decedeaza la 26 Aprilie.
Devine post mortem cetatean de onoare in Tanabe si Iwane. Sotia, Hatsu, decedeaza in Iunie.