Ca orice artă marțială japoneză, nici Aikido nu face rabat de la strictețe când vine vorba despre etichetă și cultura niponă, de accea orice practicant (aikidoka) trebuie să aibă cunoştinţă de un set de reguli de conduită pe care să le urmeze de fiecare dată când intra pe tatami (= saltea, suprafaţa de antrenament).
- Nu întârziați, fiți echipați (keiko gi= kimono, echipamentul ptr practică. Gi =echipament și keiko=practică) și gata de antrenament cu cel puțin 5-10 minute înainte de începerea lui.
- Când intrați în dojo trebuie ca de jos, din poziția de seiza să salutați către portretului lui O’Sensei, apoi către dojo=locul unde studiem Calea/colegi. Apoi reluați salutul din picioare (către kamiza=peretele cu porteretul lui O’Sensei și dojo), după care înaintați pe tatami pentru a vă așeza în prima formație (practicanții sunt aşezaţi în funcţie de grade şi/sau vechimea la dojo sau în practicarea Aikido).
- Este nepoliticos să întârziaţi, însă dacă se întâmplă acest lucru, aşezaţi-vă în seiza pe tatami și așteptați permisiunea instructorului (senseiului) de a participa la antrenament. Trebuie însă ca primul lucru pe care îl faceți când intrați pe tatami este să salutați de jos, conform celor explicate pentru salutul de jos la regula nr. 2. După ce instructorul vă dă permisiunea de a intra salutați cu”Hai, sensei! “Onegai shimasu”!
- Pe tatami și în dojo nu vorbește decât sensei-ul/instructorul! Dacă totuşi doriți să spuneți ceva, ridicați mâna sau vă apropiați.
- La ceea ce vă spune senseiul trebuie să spuneți mereu Hai, sensei!= Da, sensei! Sau Ie, sensei!= Nu, sensei!, după caz, însă nu trebuie să tăceţi, pentru că este nepoliticos. Dacă în timpul practicii vi se explică ceva personal, vă înclinați și mulțumiți senseiului ( ptr. mulțumesc vezi regula 7).
- Fiecare dintre cei 2 parteneri face procedeul de câte 4 ori, de două ori omote waza, odată pe stânga, o dată pe dreapta şi de două ori ura waza, o dată de stânga şi o dată pe dreapta. Pentru ca fiecare dintre cei doi parteneri să fie și tori (cel care face/aplică procedeul) și uke (cel care atacă și face căderea).
- Salutaţi-vă partenerul de fiecare dată după ce a-ți făcut de 4 ori procedeul arătat de către sensei cu “Onegai shimasu”! la început și la final “Doumo arigatou gozaimashita”= Mulțumesc foarte mult la final!
- La începutul antrenamentului, la comanda senpaiului sau a primului practicant din formația inițială salutăm senseiul/instructorul cu “Onegai shimasu!”, iar la finalul practicii cu “Doumo arigatou gozaimashita”.
- Dacă întârziați și colegii dumneavoastră sunt deja aliniați, fie pentru explicații, fie pentru salut, nu vă deplasați prin fața lor, ci prin spatele lor.
- Echipamentul trebuie să fie curat, iar igiena corporală este obligatorie. Unghiile trebuie să fie tăiate şi pilite pentru a nu vă agăţa sau zgâria pratenerul de practică.
- Tratați pe toată lumea cu respect indiferent de vârstă sau grad.
- Când instructorul spune „iame!” trebuie să încetați orice activitate și să vă așezați în seiza, jos pe marginea tatamiului, totdeauna cu fața către kamiza și să urmăriți cu atenție explicațiile și demonstrația.
- După ce vi se spune să vă ridicați (tate!), vi se spune numele procedeului și primiți comanda de a-l exersa hagime! (=începeți! porniți!), trebuie ca toți practicanții aliniați din seiza, de jos să spună „Hai, sensei!”, înclinâdu-se în față formând un triunghi cu mâinile, ca la orice salut din seiza fiind pusă prima dată mâna stângă jos, apoi dreapta.
- Atunci când instructorul explică singura postura în care este permis să stați este seiza sau agura (turcește) dacă sunteți accidentat/ă.
- Dacă v-ați accidentat semnalați acest lucru imediat instructorului și cereți permisiunea de a vă retrage.
- Protejați-vă colegii de antrenament și nu încercați să vă impuneți cu forţa. Amintiți-vă că sunteți acolo pentru a studia tehnicile, cât și faptul că partenerul de antrenament vă pune la dispoziție, cu încredere, corpul său să vă puteți antrena!
- Bijuteriile și alte podoabe vor fi scoase pe timpul antrenamentului pentru a evita rănirea practicanților sau distrugerea lor.
- Telefoanele mobile vor fi comutate pe modul silențios.
- Mențineți ordinea și curățenia în dojo.
- Deplasați-vă doar pe marginea tatami-ului.
- Nu mâncați înainte de antrenament și evitați în ziua antrenamentului să ingerați alimente ce pot avea efect nedorit.
- Nu beți apă în timpul antrenamentului! Doar înainte și după.
- Nu părăsiți dojo-ul/ tatami-ul fără permisiunea instructorului.
- Nu executați altceva decât v-a arătat instructorul!
- Antrenaţi-vă cu partenerul de lângă dumneavoastră, nu traversați tot dojoul pentru a alege partenerul preferat.
- Când vizitați un alt dojo, cereți mai întâi permisiunea instructorului acelui dojo de a vă antrena acolo, este de preferat să aveți la dumneavoastră o scrisoare de recomandare din partea instructorului dumneavoastră sau carnetul de membru al Fundației Romane de Aikido Aikikai.
- Dacă vizitați un dojo doar pentru a vizualiza un antrenament şi doriți să filmați sau să fotografiați asiguraţi-vă mai întâi că aveți permisiunea conducătorului dojoului și încercați pe cât posibil ca acest lucru să nu deranjeze activitatea dojoului. Acceași etichetă este valabilă și în cazul vizualizării unui seminar de Aikido.
- Dacă participați la un seminar/stagiu de aikido nu vă pierdeți timpul cu filmatul sau pozatul, concentrați-vă asupra practicii, acesta este motivul pentru care vă aflați acolo. Ulterior puteţi cere organizatorului să vă furnizeze filmările și pozele din timpul seminarului.
- Abțineți-vă de la remarci răutăcioase la adresa altor practicanți, dojouri sau organizații. Fiți rezervați, sinceri și deschiși, prudenți și politicoși în afirmațiile făcute.
- Antrenamentul trebuie să se desfășoare într-o atmosferă de voie bună, relaxantă, însă fără să vorbiți sau să râdeţi.
- Comportamentul dumneavoastră îi poate influența pe cei din jur, fiți întotdeauna un exemplu pozitiv.
- Participați cu regularitate la antrenamente, pentru că este unicul mod în care puteți progresa.
- Îndepliniți-vă la timp și cu conștiinciozitate sarcinile asumate.
- Promovați spiritul Aikido-ului ori de câte ori aveți posibilitatea.
- Nu pretindeți un tratament favorizant!
- Căutaţi să vă perfecționați în permanență, la fiecare practică.
- Dacă se îmtâmplă să nu puteți ajunge la practică (antrenament) și știți acest lucru sau mai este puțin și vedeți că întârziați sau credeți că nu veți mai ajunge deloc este politicos să anunțați telefonic instructorul/senseiul.
- Eticheta trebuie păstrată fie că instructorul este sau nu la practică. Aceasta este eticheta pe care o respectați din respect pentru Artă în sine și trebuie respectată de fiecare dată pe tatami, și în dojo (orice dojo, însă cu atât mai mult în cele de Aikido. Există diferențe de etichetă la alte stiluri de arte marțiale sau karatedo).
- Dacă faceți dintr-un motiv medical sau alte motive mitori keiko (stai pe bancă și privești practica – practici privind) când colegii se aliniază pentru salut trebuie ca la salut să vă ridicați în picioare.