ARMONIE VERDE

ARMONIE VERDE

Pentru cei care ştiu mai puţin, „AI” din Aikido înseamnă armonie. La fel de importantă ca armonia interioară şi cea cu cei din jurul tău este şi armonia cu mediul înconjurător. Desigur, mă refer la Natură. Şi, din păcate, planeta noastră se află într-un punct în care poluarea a întrecut demult orice limită a bunului simţ! De fapt, aceasta este problema: BUNUL SIMŢ! Lipsa lui! 

Cred că poţi spune multe, dar cel mai puternic rămâne EXEMPLUL PERSONAL DAT! Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute am transportat împreună cu unul dintre elevii mei, cu maşina lui personală, câţiva saci de materiale reciclabile. Au fost 3 saci plini cu peturi, pungi si varii recipiente de plastic, un sac cu metal, preonderent aluminiu, doze sau conserve, un sac cu sticlă şi unul cu hârtie şi cartoane diverse. La acestea s-au mai adaugat reviste şi vechi manuale şcolare, găsite rătăcite prin debara.

Toate aceste materiale reciclabile le-am strâns, în casă, în doar 8 luni, în condiţiile în care locuiesc cu încă o persoană. Deci, 6 saci, în 8 luni de la doar două persoane! Faceţi un calcul pentru căsuţa proprie, pentru o privire realistă asupra acestei probleme!

Toate peturile, sticlele, dozele, conservele şi restul de recipiente de plastic sau metal au fost spălate şi uscate. Cu excepţia sticlelor, după uscare, toate au fost presate. Aceste centre de reciclare îţi vor cântări fiecare tip de material şi te vor plăti pentru acestea. Preţul pe kilogram este modic, dar suficient cât să acoperi costurile pe care le ai cu apa şi detergentul consumate, pentru a le curăţa, înainte de a le duce la centrul de reciclare. 

Cred cu tărie că aceasta ar trebui să fie atitudinea noastră normală, faţă de planeta pe care locuim! Şi mai cred că, la armonie ajungi cu paşi mici şi siguri, făcuţi atât din grijă pentru ceilalţi, cât şi pentru întregul ecosistem.

Aikido nu se potriveşte tuturor, dar de reciclat toţi putem să reciclăm, să avem această minimă consideraţie faţă de planeta aceasta care, din păcate, nu mai este atât de „verde”! Paşii următori privesc debarasarea de aparatele electonice şi electorcasnice, precum şi modul în care putem să aruncăm uleiul de uz casnic, fără să poluăm apa.

Haideţi să reciclăm, haideţi să ne armonizăm cu Pământul!