Dojo-urile bucureștene membre FRAA au dat startul evenimentelor de Aikido

Sensei Dorin împreună cu Mihai Vladu, 3 dan, dojo cho Yume București și unul dintre organizatorii evenimentului

Sensei Dorin Marchiș împreună cu Mihai Vladu, 3 dan, dojo cho Yume București și unul dintre organizatorii evenimentului.

C.S. Aiki Budo, Rakuten dojo, Yume dojo, Nobori dojo, Shinri dojo, Daishin dojo și noi, Mirai dojo, toate entități membre ale Fundației Române de Aikido Aikikai (FRAA) am organizat anul acesta, în zilele de 27 și 28 ianuarie,  în Capitală, un seminar de Aikido desfășurat sub îndrumarea lui Dorin Marchiș sensei, 5 dan și președintele FRAA.

La cele trei antrenamente sau mai bine spus lecții ținute de către sensei Dorin Marchiș au participat 107 persoane, de toate vârstele.

”S-au aflat, atât pe tatami cât şi în tribune, practicanţi din mai multe organizaţii, precum: Aikido Modern, Aikido Yoshinkan, Aikikai România, Iwama Ryu Aikido România. O deosebită plăcere am avut întâlnindu-ne şi povestind cu sensei Şerban Derlogea.”, a explicat Mihai Vladu, 3 dan și dojo cho Yume București, unul dintre organizatorii evenimentului.

Colegii din organizație care ne-au fost alături la toate cele 3 antrenamente și au practicat, cu entuziasm și bucurie împreună cu noi au venit din orașe din întreaga țară. Astfel, i-am avut alături pe colegii din orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Constanța, Galați, Drobeta-Turnu-Severin, Baia-Mare, Arad, Oradea, Piatra Neamț, Năvodari.  De asemenea, l-am avut alături și pe sensei Viorel Lungu sensei 4 dan, în prezent stabilit în Grecia, conducând acolo propriul său dojo.

Sensei Dorin împreună cu doamna Prim Secretar, Mayo Nishiike, în momentul înmânării plăcuției onorifice în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat astfel FRAA!

Sensei Dorin Marchiș împreună cu doamna Prim Secretar, Mayo Nishiike, în momentul înmânării plăcuției onorifice în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat FRAA și seminarului!

Sâmbătă, 28 ianuarie a.c. doamna Mayo Nishiike, Prim Secretar în cadrul Ambasadei Japoniei în România ni s-a alăturat, iar la finalul antrenamentului de dimineață ne-a adresat câteva cuvinte calde de susținere pentru eforturile Fundației și ale membrilor ei de a promova cultura, civilizația și tradițiile japoneze. Cu această ocazie, sensei Dorin Marchiș i-a înmânat doamnei Atașat Cultural, Mayo Nishiike o plăcuță onorifică, în semn de mulțumire odată cu promisiunea că, Ambasada Japoniei în România va avea mereu în noi, membrii FRAA, un puternic „aliat” în promovarea Japoniei și a numeroaselor sale valori socio-culturale, atât în societatea românească cât și pretutindeni unde vom putea să ne aducem astfel contribuția.

Maestrul de Ceremonia Ceaiului (Cha-do) Gabriel Soga Căciulă sensei

Maestrul de Ceremonia Ceaiului (Cha-do) Gabriel Soga Căciulă sensei

Nu putem să nu remarcăm, în acest context, şi diversitatea activităţilor din cadrul evenimentului, ce au avut loc între antrenamentele de Aikido de sâmbătă 28 ianuarie a.c. referindu-ne aici la demonstraţiile de Cha-do (Ceremonia ceaiului) susţinută de către Asociația Chado Urasenke Tanokokai România Luminiș, prin măestria lui sensei Gabriel Soga Caciulă precum și o demonstrație de „Cum se face sushi?”, cu degustare, susținută de către Chef Florin Trişcă, care este totodată și instructor de Aikido, cu gradul 3 dan și dojo cho (șef de dojo) al Nobori București, de asemenea unul dintre organizatorii evenimentului.

Chef Florin Trișcă

Chef Florin Trișcă

Dar, poate că cel mai mare câștig survenit în urma acestui eveniment a fost unificarea într-o singură forță și echipă a dojo-urilor bucureștene membre ale Fundației Române de Aikido Aikikai (FRAA), care au depus un efort considerabil, dar normal pentru cei care merg pe Calea Aiki și doresc să învețe, pentru a organiza acest eveniment.

„Cred că, prin acest seminar, s-a reuşit o participare eterogenă, atât la nivelul Fundaţiei Române de Aikido Aikikai (FRAA), cât şi la cel al celorlalte organizaţii de Aikido prezente în spaţiul artelor marţiale româneşti. Diferit şi de-a dreptul remarcabil, pentru mine personal, a fost faptul că cei care conducem dojo-urile de Aikido din Bucureşti am reuşit să ne lăsăm orgoliile la o parte, gândindu-mă la mine în primul rând, şi să reuşim, printr-un efort comun, să producem un eveniment benefic atât pentru participanţi, cât şi pentru cei ce au vizionat antrenamentele de pe margine”, a subliniat Mihai Vladu.

Sensei Dorin împreună cu micuții aikidoka

Sensei Dorin Marchiș împreună cu micuții aikidoka

Pe de altă parte, în ceea ce privește atmosfera de pe tatami din perspectiva profesorului, „sensei Dorin a remarcat dorinţa practicanţilor de a se raporta cât mai adânc la baze şi la influenţa acestora asupra tehnicilor avansate. Totodată, a apreciat prezența copiilor la antrenamente şi spontaneitatea acestora”, a mai explicat Mihai Vladu.

Sensei Dorin susține seminarii atât în țară cât și peste hotare, iar programul seminariilor care îl au ca profesor invitat cât și al tuturor evenimentelor organizate de FRAA sau membrii săi îl puteți găsi pe site-ul Fundației www.aikikai.ro, la secțiunea „Seminarii”. Subliniem pentru 2017 aniversarea de 20 de ani ai organizației noastre, care are ca invitați maeștrii de Aikido de renume mondial dintre care ținem să-i amintim, cu precădere, pe Waka Sensei Mitsuteru Ueshiba, strănepotul de fiu al Fondatorului Aikido O’Sensei Morihei Uehsiba, dar și Christian Tissier sensei, 8 dan shihan.

„Am simţit colegii din ţară în acelaşi duh al unităţii la care și noi șefii dojourilor din Capitală ne-am aliniat. Cred că am reuşit împreună să organizăm ceva ce vom purta în amintire o vreme îndelungată şi, pentru aceasta, fiecare şi-a jucat propriul rol de o importanţă egală”, a concluzionat Mihai Vladu sensei.

de Paula Alexandrescu