Arta de a Aikido şi arta de a Picta

13198418_993869377315128_8006745897166084749_o

Silviu Ghimpoșanu – 6 kyu Aikido Aikikai

Aseară, după antrenament, stăteam la un puf-puf cu un bun amic, şi îi povesteam cu patos (aşa cum fac de fiecare dată când îmi place ceva foarte mult!) despre Aikido.
Inevitabil, am ajuns şi în situaţia în care a trebuit să îi şi exemplific. I-am arătat un Ikkyo (asta şi shihonage ştiu şi eu!<pentru nivelul 6 kyu>).

– Uite, tu mă prinzi aşa….
– Eu fac, pac şi intru aşa

… tu te întorci acum… şi…

Normal, că a ieşit un sfert de Ikkyo, faţă de cum îmi iese la sala cu Alex sau Cosma. Ulterior au urmat discuţii despre aplicarea într-o luptă reală şi despre eficiența Aikido.
Atunci mi-a venit în minte următoarea comparaţie…

Avem un pictor, pus în situaţia de “viaţă sau moarte”, de a desena un graffiti, el cu siguranţă se va descurca (chiar dacă nu a pus în viaţa lui mână pe un Spray, doar pe creion şi pensulă). O să iasă ceva frumos, dar nu cum ar face un Graffiti guy pe un vagon de metrou...

Next: Avem un Aikidoka, pus şi el în situaţia de “viaţă sau moarte”, de a se lupta pe stradă. Şi în acest caz sunt sigur că se va descurca, dar, dacă este începător, nu la fel de bine ca un luptător de krav maga cu un pic de experiență (acolo totul se concentrează pe eficienta unei lupte de stradă).

Ce am înţeles eu aseară, că Aikido, vizavi de luptă de stradă, este ca şi cum l-ai pune pe Rembrand să deseneze pe vagoane de metrou.

Am înţeles că legătura între Aikido şi luptă (a învăţa să te baţi) este dată doar de natură fizică a Aikido-ului. Aikido, în percepţia mea este Arta de a controla corpul cu ajutorul minţii (mintea se deschide, corpul se modelează), până la momentul desăvârşirii în care acest bound este făcut de KI (conceptul ăsta de tot se vorbeşte în Aikido) şi nu de a te lupta.

Aikido este o ARTĂ, iar o artă are singurul scop de a aduce fericire, linişte şi plăcere atât practicantului cât şi „consumatorului”!

P.S.: La fiecare început şi sfârşit de antrenament, am perceput “închinatul” către “Bătrân” ca un “Salut!”, percepţia s-a modificat acum către “Mulţumesc!”.

Aşa că ţin să îţi Mulţumesc din suflet Paula, pentru toată implicarea şi timpul tău în a mă ghida pe acest drum fascinant, dar şi colegilor care mă însoţesc: Mulţumesc!

Silviu Ghimpoșanu – 6 kyu Aikido Aikikai